Viceprimarul localității Stâlpeni este MACHEDON MARIANA NICOLETA
Consilier local ales din partea Partidului Social Democrat, a fost votată viceprimar de către majoritatea consilierilor locali în funcție la începerea mandatului 2020 – 2024. Aceasta se află la al doilea mandat consecutiv de viceprimar.
Rolul și atributiile viceprimarului sunt prevăzute în Codul administrativ din 03.07.2019 publicat în M.Of. al României și în vigoare de la 05 iulie 2019.
Viceprimarul joacă un rol important în cadrul administrației publice locale. Conform prevederilor Codului Administrativ, rolul și atribuțiile viceprimarului în acest context sunt:
Rolul Viceprimarului
Viceprimarul este un funcționar public subordonat primarului și, în anumite situații, devine înlocuitorul de drept al acestuia, exercitând atribuțiile primarului în numele acestuia. Primarul poate delega unele dintre atribuțiile sale viceprimarului.
Atribuțiile Viceprimarului
Atribuțiile viceprimarului sunt variate și includ următoarele:
- Înlocuitor de Drept al Primarului: În situații precum absența, imposibilitatea sau alte circumstanțe în care primarul nu poate exercita atribuțiile sale, viceprimarul devine înlocuitor de drept al primarului și poate exercita atribuțiile primarului în numele acestuia.
- Delegarea Atribuțiilor Primarului: Primarul poate delega unele dintre atribuțiile sale viceprimarului, pentru a eficientiza administrarea locală. Această delegare trebuie să respecte procedurile și limitele stabilite de lege.
- Alegerea: Viceprimarul este ales din rândul membrilor consiliului local, prin vot secret, cu majoritate absolută. Propunerea pentru funcția de viceprimar poate veni fie din partea primarului, fie din partea consilierilor locali. Alegerea viceprimarului se realizează prin hotărârea consiliului local.
- Eliberarea din Funcție: Viceprimarul poate fi eliberat din funcție prin hotărâre a consiliului local, adoptată prin vot secret, cu majoritatea a două treimi din numărul consilierilor în funcție. Eliberarea din funcție se poate face la propunerea temeinic motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali. Eliberarea din funcție a viceprimarului nu este posibilă în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului local.
- Participarea la Decizii privind Funcția de Viceprimar: Consilierul local care candidează la funcția de viceprimar, precum și viceprimarul în funcție a cărui schimbare se propune, au dreptul de a participa la deliberarea și adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau eliberarea din funcție a viceprimarului.
- Statutul de Consilier Local: Pe durata exercitării mandatului, viceprimarul păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia de indemnizația aferentă acestui statut. De asemenea, îi sunt aplicabile incompatibilitățile specifice funcției de viceprimar, conform prevederilor legale.
- Durata Mandatului: Mandatul viceprimarului are aceeași durată cu mandatul consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau se întrerupe calitatea de consilier local înainte de expirarea duratei normale de 4 ani, mandatul viceprimarului încetează automat, fără a necesita alte formalități.
Viceprimarul, ca și primarul, joacă un rol important în conducerea comunei și asigurarea bunăstării cetățenilor. El este responsabil cu gestionarea atribuțiilor primarului în absența acestuia și cu colaborarea în echipă pentru buna funcționare a administrației publice locale în comunitate.
Declarații de avere
și de interese
Surse: C.J. Arges, Agentia Nationala de Integritate, Facebook